Airfix Giftset 100. výročí RAF (1:72)

969,00 Kč
AF-A50181

Dárková sada plastikových modelů Airfix A50181 - Giftset ke 100. výročí RAF v měřítku 1:72 ke slepení.  Balení obsahuje 26+36+65 dílů ke slepení. Rozpětí křídel: 118 mm, 156 mm, 152 mm.

Počet
Skladem na prodejně 1 ks

Charakteristika

Dárková sada plastikových modelů Airfix A50181 - Giftset ke 100. výročí RAF v měřítku 1:72 ke slepení.  Balení obsahuje 26+36+65 dílů ke slepení. Rozpětí křídel: 118 mm, 156 mm, 152 mm.

Informace o originálu:

Sloučením Royal Naval Air Service a Royal Flying Corps vzniklo 1. dubna 1918 britské Royal Air Force, nejstarší nezávislé vojenské letectvo na světě. Za celou dobu jeho velkolepé historie pravděpodobně žádný typ letadla nereprezentoval sílu a schopnosti moderního britského letectva lépe než tyto stíhací letouny, které bránily Británii před leteckými útoky a zároveň fascinovaly širokou veřejnost.

Letadla pilotovaná hrdiny nesla hrdost vděčného národa do vzduchu vždy s sebou. Často jsou považována za nejúžasnější stroje vyrobené člověkem a Royal Air Force používalo za uplynulých sto let některé z nejschopnějších stíhacích letounů, jaké kdy svět spatřil. Sopwith Camel byl bez pochyby jednou z prvních vynikajících stíhaček na světě a za první světové války si připsal více sestřelů nepřátelských strojů než jakýkoliv jiný model, a to i přesto, že se do boje zapojil až relativně pozdě. Exceloval rychlostí, palebnou silou i ovladatelností, díky kterým byl v rukou zkušeného pilota velmi silným protivníkem. Také s ním létala řada úspěšných britských leteckých es.Nepochybně nejslavnější letadlo, jaké kdy nosilo kokardu Royal Air Force, byl Supermarine Spitfire. Ten se stal samotným ztělesněním stíhacího letadla, které s jeho elegantním profilem a charakteristickými eliptickými křídly představovalo obzvláště krásný stroj. Pod tímto esteticky vytříbeným zevnějškem se však ukrýval nemilosrdně účinný bojový stroj, který v Bitvě o Británii rozhodl o jejím výsledku a během druhé světové války procházel neustálým vývojem. Nakonec se ho vyrobilo přes 20 000 kusů.

Současným následníkem Spitfiru je u Royal Air Force úžasný Eurofighter Typhoon, jedno z nejschopnějších stíhacích letadel na světě, kterému nechybí žádná z vlastností, díky nimž byly jak Camel, tak Spitfire v boji tolik úspěšné. Typhoon je nejúčinnější letoun pro vzdušnou obranu, jaký kdy u RAF sloužil, a britskou oblohu by měl chránit ještě mnoho let. Bude přitom usilovat o získání stejně vynikající pověsti, jakou se mohou pyšnit jeho slavní předchůdcové.

Airfix
AF-A50181
1 Položka