Türkmodel Panderma (Bandirma) 1878 1:87 kit

2 999,00 Kč
KR-24557

Stavebnice neplovoucího modelu Panderma (Bandirma) 1878 v měřítku 1:87. Pro pokročilé modeláře. Délka modelu 620 mm. Dřevěný trup z laserem vyřezaných dílů, doplněné o detaily z 3D tisku. Součástí je stavební plán.

Počet
Není skladem

Obsah balení

Balení obsahuje díly pro stavbu lodi: díly překližky, lišty, laserem řezané dřevěné díly, maketové díly 3D tisku. Obrázkový manuál EN.

Charakteristika

Stavebnice neplovoucího modelu Panderma (Bandirma) 1878 v měřítku 1:87. Délka modelu 620 mm. Stavba lodi vhodná pro pokročilé modeláře. Model obsahuje dřevěný překližkový trup doplněný o lišty opláštění a paluby. Dřevěné díly jsou přesně a čistě laserem řezané. Dále model obsahuje kvalitní díly z resinovaného 3D tisku. Součástí je stavební plán.

Informace o předloze

Loď postavil Mac Intyre Paisley-Hutson z Cardett Shipyard v Glasgow, jako osobní a nákladní loď. První majitel, společnost Dussey and Robinson Company, ji pojmenovala Torcadero a po 5 letech prodala H. Psicha Preausovi v Řecku. Loď byla přejmenována na v SS Kymi.

V roce 1890 byla loď prodána řecké společnosti Cap Anderadis, následně se potopila a byla vyzvednuta a prodána do Istanbulu. V roce 1894 vstoupila loď do služeb společnosti Ottoman Maritime Co. Název byl změněn na Panderma (Bandirma) a fungovala jako poštovní loď v Marmarském moři.

Historickou misi loď dokončila 19. května 1919. Zakladatel dnešní Turecké republiky Mustafa Kemal ATATURK s ní odcestoval do Samsunu, odkud vedl tureckou válku za nezávislost. V roce 1925 byla loď sešrotována.

Stavební obtížnost

Modely lodí pro pokročilé vyžadují předchozí zkušenosti se stavbou modelů a zvládnuté techniky jednotlivých technologických kroků, jako je lepení, ohýbání, obšívání plachet, apod. Je nutné se orientovat ve výkresové dokumentaci, jednotlivé kroky a i celý postup si rozvrhnout. Případné detaily je je nutné si nastudovat a je potřeba počítat s tím, že stavba vyžaduje určitou míru kreativity a samostatnosti, protože návod se nemusí zabývat výrobou každého detailu.

Modely jsou obsáhlé a detailní, jejich dokončení trvá dlouho dobu a vyžaduje spoustu dokončovací prací na dílech.

Doporučujeme koupit

Pro stavbu doporučujeme koupit nářadí, lepidlo a barvy.

Modelářské nářadí a podložka

Ke stavbě modelů lodí je nutné vhodné nářadí. Doporučujeme výbornou sadu Modelcraft nářadí pro lodní modeláře (sada 12ks), nebo Modelcraft nářadí pro modeláře (sada 18ks). Dále doporučujeme koupi nylonových svorek a nepostradatelné modelářské špendlíky. Pro úpravu, přesné řezaní, lepení dílů a také jako ochranu stolu doporučujeme modelářskou podložku.

Lepidlo a barvy

Pro lepení doporučujeme univerzální disperzní lepidlo a Robitronic vteřinové lepidlo střední 20ml. K barvení doporučujeme akrylové emailové barvy. Barvy nanášejte kvalitními štětci (ploché štětce na povrchy, kulaté štětce pro detaily).

Doporučená minimální výbava lodního modeláře:
  • Modelářský nůž nebo skalpel
  • Mini vrtačka
  • Vrtáky o průměrech 0,5 až 3mm
  • Brusné papíry o různé zrnitosti
  • Nůžky
  • Pinzeta
  • Kolíčky na prádlo
  • Tužka
  • Pravítko
  • Sada jehlových pilníků
  • Šicí stroj na šití plachty
Turkmodel
KR-24557

Mohlo by vás také zajímat