Academy Douglas SBD-2 USN Midway (1:48)

589,00 Kč
AC-12335

Academy plastikový model letadla Douglas SBD-2 USN Midway v měřítku 1:48 ke slepení.

Počet
Není skladem

Charakteristika

Academy plastikový model letadla Douglas SBD-2 USN Midway v měřítku 1:48 ke slepení.

Informace o předloze:

Douglas SBD Dauntless byl americký jednomotorový jednoplošný střemhlavý bombardér užívaný americkým námořnictvem USA za druhé světové války. Byl známý pod přezdívkami Barge (prám), Clunk (těžký, tupý zvuk), či Slow but Deadly (pomalý, ale vražedný).

Počátkem roku 1941 následovlo 87 kusů SBD-2, jež se během roku 1941 objevily u jednotek námořnictva, operujících z letadlových lodí.

Letouny SBD první a druhé varianty byly relativně pomalé a zranitelné. Jeho hlavní zbraní byla puma o hmotnosti do 730 kg nesená pod trupem. Letoun byl vyzbrojen dvojicí pevných nesynchronizovaných kulometů ráže 12,7 mm pro střelbu vpřed a jedním kulometem ráže 7,62 mm, který obsluhoval střelec-radista-pozorovatel. Nepříliš výkonný motor také "Dauntlessům" nedovoloval žádné nadstandardní dynamické vlastnosti.

Letouny Douglas SBD Dauntless se zapsaly do historie zejména díky jejich úspěchům proti Japonsku. Při bitvě v Korálovém moři se jim podařilo potopit letadlovou loď Šohó. Daleko větší proslulosti se jí podařilo dosáhnout v bitvě u Midway, kde Dauntlessy potopily čtyři japonské letadlové lodě a jeden křižník, což znamenalo obrat ve válce v Tichomoří.

Academy
AC-12335