Airfix Tiger 1, Sherman Firefly Vc (1:72) (Giftset)

869,00 Kč
AF-A50186

Plastikový model Airfix A50186 - tank Tiger 1, Sherman Firefly Vc v měřítku 1:72 ke slepení. Stavebnice obsahuje 70 dílků, lepidlo, štětec a barvičky, obtížnost 2.

Počet
Není skladem

Obsah balení

Akrylové barvičky, lepidlo, štětec, 2 modely tanků.

Charakteristika

Plastikový model Airfix A50186 - tank Tiger 1, Sherman Firefly Vc v měřítku 1:72 ke slepení. Stavebnice obsahuje 70 dílků, obtížnost 2.

Informace o předloze:

Tiger 1

Když byl na podzim roku 1942 uveden do provozu mocný německý Tiger 1, byl to ten nejpokročilejší tank na světě, speciálně navržený, aby ovládl bojiště. Tiger byl schopen zničit cokoli, na straně spojenců neměl konkurenci, dokázal rychle reagovat, ničit a zabíjet, aniž by druhá strana vůbec byla schopna pomyslet na opětovnou palbu. Bohužel pro Wehrmacht nebyl úžasný potenciál Tigera nikdy plně realizován, protože byl přehnaně technický, extrémně složitý a velmi nákladný na výrobu, což způsobilo, že na bojišti nebylo nikdy dost Tigerů. V období 1942 až 1944 bylo vyrobeno pouze 1 347 Tigerů 1, a přestože to byl bezpochyby jeden z nejlepších tanků, jaké kdy byly vyrobeny, nedokázal bojovat se stále rostoucím počtem spojenecké vojenské techniky. Pro ilustraci velkého početního rozdílu, americké továrny byly schopny během druhé světové války vyrobit více než 49 000 tanků Sherman.

Sherman Firefly Vc

Jakmile se spojenecké síly začaly posouvat z vyloďovacích pláží hlouběji do normandského venkova, bylo jim jasné, že budou čelit silnému odporu německých obrněných jednotek včetně obávaných těžkých tankových praporů. Naštěstí už ale tehdy měly v rukou tank, který se dokázal postavit Tigerům i Pantherům – Sherman Firefly, v Británii navržený stroj, který spojil základ amerického tanku M4 Sherman s jejich slavným 17 librovým protitankovým kanónem.

V boji byl obvykle nasazován jeden Firefly na čtyři standardní Shermany. Němečtí tankoví velitelé se proto brzy naučili vyhlížet jeho delší hlavně a pokoušeli se zneškodnit je jako první. Britové se ale snažili takovou identifikaci ztížit, proto maskovali přední část děl světlým nátěrem, díky kterému se dal splést se standardním Shermanem se 75 mm dělem. Touto lstí se snažili získat dostatek času na to, aby mohli zasadit ránu jako první.

Airfix
AF-A50186