Airfix Lockheed F-80C Shooting Star (1:72) (vintage)

389,00 Kč
AF-A02043V

Plastikový model Airfix A02043V – letadlo Lockheed F-80C Shooting Star v měřítku 1:72 ke slepení. Stavebnice obsahuje 52 dílků, rozpětí křídel 164 mm, obtížnost 1.

Počet
Skladem u dodavatele

Charakteristika

Plastikový model Airfix A02043V – letadlo Lockheed F-80C Shooting Star v měřítku 1:72 ke slepení. Stavebnice obsahuje 52 dílků, rozpětí křídel 164 mm, obtížnost 1.

Informace o předloze:

Vývoj Shooting Star se silně opíral o ranou proudovou technologii dodávanou Brity, protože Američané zaostávali za Británií i Německem, pokud jde o proudový pohon, a objev Messerschmitt Me 262 Luftwaffe zdůraznil potřebu vlastního životaschopného proudového stíhacího letounu. Zpočátku vyvinutý kolem britského motoru Halford H.1 převzatého z prototypu de Havilland Vampire, projekt postupoval pod nejpřísnějším utajením, s týmem ze 'Skunk Works' vyrobil drak letadla za působivých 143 dní. Shooting Star se během testování ukázal jako velmi slibný a dosáhl rychlosti 500 mph ve vodorovném letu, což bylo první proudové letadlo USAAF, kterému se to podařilo.

Byly vyrobeny příliš pozdě na to, aby byly vidět během druhé světové války, je zajímavé poznamenat, že dvě předprodukční Shooting Stars byly během druhé světové války poslány do Anglie za účelem seznámení a další dvě byly odeslány do Itálie s 1. stíhací skupinou v Lesině. Uvádí se, že během 2. světové války proběhly dva operační bojové lety, avšak jednalo se o nebojové mise a vysoce utajovaného charakteru. F-80C byl široce používán během korejské války, kde měl letoun vybavit deset stíhacích/stíhacích bombardovacích perutí USAAF a jednu průzkumnou jednotku, ale v té době již tento elegantní raný proudový letoun začínal být překonán. Do konce výrobního cyklu bylo vyrobeno přes 1700 Shooting Stars všech variant.

Airfix
AF-A02043V