Italeri Sepecat Jaguar GR.1/3 R.A.F. (1:72)

559,00 Kč
IT-1459

Italeri plastikový model letadla Sepecat Jaguar GR.1/3 R.A.F. v měřítku 1:72 ke slepení. Délka modelu 233 mm, obtížnost 3. Balení obsahuje SKVĚLÉ OBTISKY PRO 5 VERZÍ.

Počet
Skladem u dodavatele

Charakteristika

Italeri plastikový model letadla Sepecat Jaguar GR.1/3 R.A.F. v měřítku 1:72 ke slepení. Délka modelu 233 mm, obtížnost 3. Balení obsahuje SKVĚLÉ OBTISKY PRO 5 VERZÍ.

Informace o předloze:

SEPECAT Jaguar je britsko-francouzský proudový bojový letoun určený k útokům na pozemní cíle původně používaný britským Královským letectvem (RAF) a francouzským letectvem (Armée de l'Air) a určený k provádění blízké letecké podpory a jaderným úderům. Letoun je i nadále používán v několika dalších zemích, kam byl vyvážen (např. Indie, Omán).

Letoun byl původně koncipován v 60. letech 20. století jako proudový cvičný a lehký bitevní letoun. Požadavky na letoun se brzy změnily na nadzvukový letoun schopný provádět průzkum a údery taktickou jadernou zbraní.

Jaguar je klasický, jednomístný, dvoumotorový jednoplošník se zkosenými křídly a vysokým zatahovacím tříbodovým podvozkem. Letoun je vybaven pěti externími závěsníky o celkové nosnosti 10 000 liber (4 500 kg), typické zbraně nesené letounem zahrnovaly raketnice neřízených raket MATRA LR.F2, bomby BAP 100-mm, protiradarové střely MATRA AS37, protiletecké střely AIM-9 Sidewinder a kazetové bomby Rockeye. Jaguary RAF obdržely některé nové zbraně během války v Perském zálivu. Tyto zbraně zahrnovaly vysokorychlostní střely CRV7 a americké kazetové pumy CBU-87. Každý Jaguar byl vyzbrojen buď dvojicí francouzských kanónů DEFA, nebo britských kanónů ADEN.

Díky dvěma proudovým motorům dokázal dosáhnout a překročit 1,6 machu. Byla nasazena při provádění mnoha misí v operačních oblastech vyznačujících se vysokou úrovní složitosti, včetně Balkánu a Iráku. Zejména jednomístná verze Jaguar Gr. 3 „ za každého počasí “ byla výrazně modernizována z hlediska avioniky a byla vybavena systémy mapování terénu a sledováním GPS pro optimalizaci role pozemních útočných letadel.

Italeri
IT-1459