Airfix Austin K2/Y Ambulance (1:35)

1 209,00 Kč
AF-A1375

Plastikový model Airfix A1375 - military Austin K2/Y Ambulance v měřítku 1:35 ke slepení. Stavebnice obsahuje 146 dílků, délka 159,9 mm, obtížnost 3.

Počet
Není skladem

Charakteristika

Plastikový model Airfix A1375 - military Austin K2/Y Ambulance v měřítku 1:35 ke slepení. Stavebnice obsahuje 146 dílků, délka 159,9 mm, obtížnost 3.

Informace o předloze:

Jedno z nejslavnějších vozidel svého typu, Austin K2/Y Ambulance, bylo během druhé světové války hojně používáno britskými jednotkami a jednotkami Commonwealthu. Jak v bojových zónách světa, tak na domácí frontě. Byl postavený na podvozku lehkého nákladního automobilu Austin K30 vyvinuty ve spolupráci s Royal Army Medical Corps, a proto se ukázal jako vysoce funkční. Měl schopnost vést buď čtyři pouzdra na nosítka nebo deset zraněných. Jeden z hlavních důvodů, proč byl K2/Y tak úspěšný, je ten že byl tak odolný a spolehlivý, vyžadoval jen minimum údržby – sanitka by měla být vždy připravena, když ji potřebujete.

Zadní kabina byla typicky konstruována z malovaného plátna na dřevěném rámu, s dobře viditelným červeným křížem na bílém kotouči, který byl viditelně umístěn na všech stranách, aby se zajistilo, že se cestující ve vozidle nedostali pod palbu. Jakmile K2/Y doručí zraněné na polní stanici, vždy zamíří zpět do bojové zóny rychlostí na otevřených silnicích blížící se 50 mph.

Austin K2/Y, extrémně oblíbené vozidlo mezi britskými, Commonwealth a americkými vojáky. Bylo vnímáno jako něco jako anděl vojáků. Z více než 13 000 vyrobenými exempláři na bitevních polích světa se předpokládá, že dodnes přežilo kolem padesáti exemplářů, přičemž některé prošly restaurováním.

Airfix
AF-A1375